Ville Kopra korostaa, että Versowoodin johtaminen ei ole yhden miehen show. Hän ei suostu ottamaan patruunan viittaa ylleen. Kuva: Versowood

Toimitusjohtaja, kauppatieteiden maisteri Ville Kopra (45) omistaa nyt yksin yhtiön koko osakekannan. Hän haluaa olla toiminnan ytimessä ja luottaa hallitukseen sekä 14 yksikön yhtiön organisaation toimivuuteen. Kymmenisen viime vuoden aikana on ollut monenlaisia haasteita, mutta nyt yhtiön toimintaa haitanneet ikävät varjot ovat väistyneet.

Ville Kopra korostaa, että perheyrittäminen ei ole helppoa eikä siinä ole suurta merkitystä yrityksen koolla.

– En tunne kovin montaa perheyritystä, missä asiat olisivat menneet aina kovin seesteisesti. Jos sahatoimiala olisi ollut yhtään helpompi viimeiset 15 vuotta, niin asiatkin olisivat voineet mennä toisella tavalla. Yhtiön omistajuus ratkaistiin sekä Pekkaa että minua tyydyttävällä tavalla, hän iloitsee.

Koronan aikana yllättävästi parantunut suhdanne mahdollisti osakekaupan.

Ville Kopra on jopa valmis yhteistyöhön Pekka Kopran omistaman Westas Oy:n ja muidenkin suomalaisten alan yritysten kanssa.

-Suomi on pieni maa ja tänne on lyhyen ajan sisällä tullut mm. useita itävaltalaisia alan yrityksiä. Lisäksi Venäjän tuontipuun tulo loppui, joten kilpailu kiristyy jatkossa. Voimme tehdä rakentavaa yhteistyötä suomalaisten kesken esimerkiksi järjestelmähankkeissa ja logistiikassa, Ville Kopra toteaa.

Heinola kotipaikaksi?

Ville Kopra on valmis harkitsemaan yrityksen kotipaikan siirtämistä Helsingistä takaisin Heinolaan, mutta haluaa perheensä kanssa pysyä helsinkiläisinä. Muutto pääkaupunkiin tapahtui aikoinaan yrityksen riitauduttua kaupungin kanssa. Nyt välit ovat lämmenneet asiallisiksi.

Yrityksen kotipaikan muutoksella olisi lähinnä symbolinen merkitys, sillä yrityksen yhteisöverotulot eivät määräydy kotipaikan mukaan. Versowood Group Oy teki kesäkuun lopussa päättyneellä tilikaudella huikean 190,8 miljoonan euron tuloksen, josta se maksaa yhteisöveroa 20 veroprosenttia.

Heinolan kannalta harmillisesti alueuudistuksen takia tämän vuoden kuntaryhmän jako-osuus ja sitä kautta myös kaupungin saama jako-osuus yhteisöveroista pienenee. Viimeksi toimitetussa verotuksessa kuntaryhmän jako-osuus oli 33,76%, josta Heinolan jako-osuus oli 0,159 %. Vuoden 2022 yhteisöverot tulevat jakoon vuonna 2024.

Vastuuta jaetaan

Ville ja Pekka Kopra kasvoivat sahan piipun varjossa ja opettelivat jo nuorina sahan eri työvaiheet. Pekka suuntautui metsäpuolen opintoihin ja Ville kaupalliselle puolelle.

-Toivottavasti poikani Eero (14) ja Henri (10) suuntautuvat samalla tavalla. Olisi todella hienoa, jos molemmat innostuisivat ottamaan aikanaan vastuun yhtiöstä. Tosin olen itsekin vielä nuori mies, Ville Kopra myhäilee.

Versowoodin hallitusta on vuodesta 2014 johtanut terästeollisuudessa kunnostautunut Sakari Tamminen. Hallituksen jäseninä ovat Ville Kopran lisäksi isä Keijo Kopra sekä kolme eri toimialojen asiantuntijaa Tapio Laakso, Olli Raunio ja Elina Engman.

-Toimialalla on ollut 2000-luvulla vain muutamia kelvollisia vuosia. Uskon kuitenkin vahvasti puuhun ja puurakentamiseen.

-Hallituksen ansiosta osaamispohja on laajempi. 14 yksikköä tuo aika paljon vaikeuskerrointa lisää. Siksi tarvitsen operatiivisella puolelle luotettavia tehdaspäälliköitä, liiketoimintavetäjiä ja asiantuntijoita. Tämä ei ole enää yhden miehen show.

-Metsäkeskustelu on aivan liian mustavalkoista. Tätä toimialaa olisi syytä pitää kuin kukkaa kämmenellä. Pakkokeinoissa ei ole mitään järkeä. Olisi syytä keskittyä siihen, kuinka päästöjä vähennetään, eikä miettiä omien hiilipäästöjen lakaisemista suomalaisiin metsiin, jyrähtää Ville Kopra.

Sahaus keskiössä

Versowood toimii jatkossakin Etelä-Suomen puuhankinta-alueella ja sahaus on keskiössä, mutta saumaa löytyy myös mm. puurakentamisessa ja bioenergiassa.

Liikevaihdon ennakoidaan nykyisellä tilikaudella tippuvan reiluun 500 miljoonaan euroon. Hinnat ovat pudonneet lähemmäs normaalia hintatasoa.

Investoinnit nousevat tänä vuonna noin 30 miljoonaan euroon. Vierumäellä jatkuu sahalinjan uudistus ja uuden levylinjan teko. Heinolan liimapuutehtaan alkuosa uusitaan. Otavaan rakennetaan lämpölaitos ja Kosken sahalla uusitaan tukkien lajittelu. Uuden pääkonttorin rakennustyöt alkavat vuonna 2024, kun kaavamuutos on valmis. Vuosi 2023 varataan suunnittelulle.

-Vierumäen pääkonttori vapauttaa tontin laita-alueelle sijoittuvana kentältä yhdessä hauta-alueen kanssa hyvin tilaa. Yrityspuiston alue ei kiinnosta, koska omalla tontilla toimimisella on kiistatta etunsa, toteaa Ville Kopra.

Vuodesta 1946 toiminut Vierumäen saha siirtyi vuonna 1990 Keijo Kopran ja hänen Tenho-veljensä omistukseen ja pian yksin Keijon harteille. Vuonna 2006 yhtiössä tehtiin sukupolvenvaihdos, jossa Pekka ja Ville tulivat yhtiön osakkaiksi. Vuonna 2012 Pekka jäi yhtiöstä pois.

Versowood Group Oy työllisti viime vuonna 882 henkilöä 13 yksikössä Suomessa ja yhdessä Virossa. Heinolan Vierumäen yksikössä ja keskustan liimapuutehtaalla palkkalistoilla oli yhteensä 322 henkilöä. Yhtiö tuottaa vuosittain noin 1,5 miljoonaa m³ sahatavaraa sekä kotimaan markkinoille että vientituotteina ulkomaan markkinoille. Viime vuonna vientiä oli peräti 57 maahan.

Teksti: Jari Niemi HU
Kuvat: Versowood

Jaa tämä: