Syntyvän jätteen määrää voi vähentää monin tavoin. Tärkein tapa on järkevä kuluttaminen. 

Jouluruokien valmistuksesta, lahja- ja kukkapaketeista sekä joulukoristeista syntyy paljon sellaista jätettä, jota muulloin vuoden aikana ei juuri synny. Salpakierron vinkeillä joulunajan jätteiden lajittelu on helppoa ja jätteet saadaan oikein lajiteltuina kiertämään uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.

Salpakierto on koonnut joulunajan jätteiden lajitteluvinkit omalle Joulun jätteet -sivulleen.

Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioiden jouluista ähkyä voidaan välttää täyttämällä jäteastioita maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Pakkauslaatikot tulee tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Joulunaikaan syntyy paljon pakkausjätettä

Joulunakin kannattaa muistaa näppärä ohjesääntö; onko se pakkaus? Jos on, niin onko se lasia, metallia, muovia vai kartonkia? Tällä niksillä löytyy oikea jäteastia suurimmalle osalle joulunajan jätteistä.

Sekajätteeseen lajitellaan mm. lahjapaperit, askartelukartongit, risat joulupallot ja kimallenauhat sekä lasiset ja muoviset kynttilälyhdyt. Sekajäte hyödynnetään laitoskäsittelyn jälkeen energiana.

Sähkö- tai paristokäyttöiset valosarjat ja kyntteliköt tulee toimittaa sähkölaitteiden keräykseen. Sähkölaitteita ovat myös led-valot, esim. led-hautakynttilät. Paristokäyttöisiä sähkölaitteita löytyy paljon myös lasten leluista. Sekajäte ei ole koskaan oikea paikka sähkölaitteille.

Paristot ja pienakut palautetaan navat teipattuina keräyspisteeseen, joita löytyy jokaisesta paristoja myyvästä myyntipisteestä.

Lajittele ruokajäte biojätteeseen

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää hankkimalla jouluruokia kohtuudella. Jos joulun ruokia jää yli, niistä voi jalostaa uusia ruokalajeja.

Lajittele biojätteeseen tai kotikompostoriin kinkunrasvat ja muut paistinrasvat ja ruokaöljyt. Imeytä juoksevat rasvat ensin esimerkiksi talouspaperiin. Pehmopaperit kannattaa lajitella biojätteeseen, jossa ne toimivat hyvänä kuivikkeena. Biojätteeseen lajitellaan kaikenkokoiset kinkunluut.

Tutuksi tullut Kinkkutemppu keräys toteutetaan tänäkin vuonna. Kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuresten paistinrasvat voi ottaa talteen, pakata ne tölkkiin ja kiikutta keräyspisteeseen. Keräykseen tuodut rasvat jalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi. Lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta kinkkutemppu.com.

Jaa tämä: