Pelkästään Heinolan ABC:llä työskentelee läpi vuoden noin 60 henkilöä. Sesonkina määrä lisääntyy huomattavasti.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin Vuohkallioon vuonna 2008 avattua osuuskauppa Hämeenmaan ABC liikennemyymälää pidettiin uhkana keskustan kaupoille. Ainakin tällaisen vaikutelman saa ABC:llä työskenteleviltä, jotka omien sanojensa mukaan toimivat ennemminkin sisäänheittäjinä kuin suorina kilpailijoina keskustassa toimiville yrityksille. Väitteellä on perustelunsa, ABC Heinolan palvelupäällikkö Juha Nurminen toteaa.

-Asiakkaistamme 75 % tulee yli 20 kilometrin matkan päästä.

Monet liikenneasemalla asioivat ohikulkumatkalla olevat ja mökkiläiset eivät jätä asiointiaan pelkästään Vuohkallioon.

-Lähes päivittäin saan vastata kysymyksiin siitä, mihin keskustassa kannattaa pysäköidä auto, Opa & Muurikka myymälän Virpi Taskinen kertoo ja jatkaa:

-Sanon vain, että ihan mihin vain, Taskinen naurahtaa.

Pysäköintimahdollisuuksien lisäksi kysytään neuvoja siitä, mihin Heinolassa kannattaa tutustua ja mistä löytyy tiettyjä palveluja, kuten rengasliike tai kierrätysasema.

Liikenneaseman liikkeissä työskentelevät, pääosin Heinolassa asuvat työntekijät suosittelevatkin mielellään Heinolan alueen palveluita ja ohjaavat ihmisiä tutustumaan erityisesti Heinolan rantamaisemiin ja matkailunähtävyyksiin.

Työllistää paikallisia

ABC:llä ja Vuohkallion alueella kaikkine muine liikkeineen on merkittävä työllistävä vaikutus Heinolassa. Pelkästään Hämeenmaan pyörittämät ravintola ja liikennemyymälä työllistävät noin 35 työntekijää. Päälle tulevat aseman tiloissa toimivat myymälät, joilla on palkkalistoillaan noin 25 työntekijää. Valtaosa, arviolta noin 80 % työntekijöistä, asuu Heinolassa. Sesonkina työntekijämäärä kasvaa merkittävästi. Oma lukunsa ovat aseman naapurit Tokmanni, Heila ja Jysk, jotka nekin työllistävät paikallisia.

Liikenneasemalla toimivat myymälät ja niiden valikoima tukevat toisiaan tavalla, jollaista harvalta, kenties miltään muulta liikenneasemalta Etelä-Suomesta löytyy. Aseman liikkeiden valikoimasta löytyy suomalaisille tuttuja brändejä Marimekosta Nansoon ja Havista Pentikiin. Saman katon alta löytyy niin naisten vaatteita, kynttilöitä, keittiötarvikkeita, kirjoja kuin lemmikkieläinten herkkuja ja tarvikkeita. Asemalla palvelee myös apteekki.

Liikenneaseman myymälöistä kaikkia voidaan pitää suomalaisina, vaikka osan omistuksesta osa onkin valunut ulkomaille. Suomalaisuutta arvostetaankin yhä enemmän, todetaan kuin lähes yhdestä suusta useammastakin myymälästä.

Vaikka korona onkin kurittanut monia erikoiskaupan toimijoita, ei koronapandemialla juurikaan ole ollut negatiivista vaikutusta ABC:n tiloissa toimiville yrityksille. Päin vastoin, osassa liikkeitä lisääntynyt kotimaan matkailu on merkinnyt kovempia asiakasvirtoja ja korkeampaa myyntiä. Osassa myymälöistä taottiin viime kesänä jopa kaikkien aikojen myyntiennätyksiä.

Uusiakin tulokkaita on ollut. Pitkään tyhjillään ollut liiketila sai täydennystä suomalaisen kirjakustantamo Aurinkokustannuksen avatessa kirja- ja paperipuotinsa keväällä 2021. Kirjojen ohella myymälän valikoimaan kuuluu mm. palapelejä sekä askartelu- ja toimistotarvikkeita. Tällä hetkellä aseman kaikki liiketilat ovat vuokrattuina.

Liikenneasemalla toimivissa liikkeissä on huomattu maakuntamatkailun lisääntyneen koronaepidemian aikana. Asukkaat Lahdesta ja muista maakunnan kunnista ovat lähteneet tutustumaan maakunnan matkailu- ja ostostarjontaan. Moni asiakas arvostaa helppoa saavutettavuutta autolla sekä erityisesti laajoja aukioloaikoja. Liikenneaseman myymälät ovatkin avoinna joka päivä, myös sunnuntaisin.

-Sijainti juuri sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudulta on sopiva ensimmäiselle pysähdykselle mökkimatkalla, Heidi Aaltonen Pentikin myymälästä kertoo.

Teksti ja kuva: Jussi Varjo

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset