Heinolalaisessa Jyränkölän Setlementissä on jo muutaman vuoden ajan kiinnitetty huomiota asiakkaan voimavaroja hyödyntävään ja hoitajien fyysistä kuormitusta vähentävään työskentelytapaan, kinestetiikkaan.
Suomeen 1990-luvulla tullut, Sveitsistä lähtöisin oleva toimintamalli on otettu paitsi hoitajien, myös hoitoalaa opettavien opettajien keskuudessa hyvin vastaan.
-Suomen Diakoniaopiston lähihoitajia ja hoiva-avustajia kouluttavat opettajat ovat perehtyneet kinestetiikan toimintamalliin ja suorittaneet kuluneen vuoden aikana Suomen Kinestetiikkayhdistyksen kinestetiikan peruskurssin. SDO Lahden kampuksen opettajia on peruskurssiin liittyen käynyt tekemässä konkreettisia työelämäpäiviä Jyränkölässä, kertoo Suomen Diakoniaopiston asiakkuusvastaava, lehtori ja kinestetiikka-kouluttaja Kirsi Myller-Pirinen. Hän on vastannut niin Jyränkölän Setlementin henkilökunnan kuin SDO:n opettajien kinestetiikkakoulutuksista.
Myller-Pirinen pitää yhteistyötä ensiarvoisen tärkeänä alalla, jossa tehdään paljon ihmisläheistä työtä.
-Opetamme konkreettisia kädentaitoja, joten on tärkeää, että tiedetään mitä opetetaan, Myller-Pirinen painottaa. Hän kokee työelämäyhteistyön olevan merkityksellistä myös ajatustenvaihdon kannalta.
-Yhteistyön kautta opimme toinen toisiltamme ja saamme vuoropuhelua aikaiseksi.
Myller-Pirinen korostaa yhteistyön Jyränkölän kanssa olevan tiivistä ja arvokasta, etenkin kun suhtautuminen joillakin työpaikoilla on ollut tyystin erilaista.
-On ollut työpaikkoja, jotka ovat kieltäytyneet ottamasta opettajia harjoitteluun, hän kertoo.
Harjoittelussa Jyränkölässä ollut Minna Väänänen diakoniaopistolta kokee saaneensa hyvää opastusta ja ohjausta käytännön työhön.
-Kinesteettisen toiminnan ajattelu on luonteva osa hoitotyötä, Väänänen kertoo. Hän kokee, että kinestetiikka lisää opiskelijoiden kiinnostusta ja tuo lisäarvoa hoitotyöhön.
Jyränkölässä myös harjoittelussa olleet Väänäsen kollegat Outi Kuusajoki ja Veera Hakama kokevat kinestetiikan harjoittelun oikeassa toimintaympäristössä hyödyllisenä.
-Kinestetiikka on erittäin asiakaslähtöistä ja oikein tehtynä potilaalle miellyttävää ja turvallista. Opiskelijan näkökulmasta on hyvä, että asiaa harjoitellaan heti opintojen alusta, niin tekniikka tulee tutuksi ja luontevaksi käyttää, Kuusajoki kertoo.
Veera Hakama pitää käytännön harjoittelua erittäin tärkeänä, varsinkin kun ei itse enää tee hoitoalan töitä. Yhteistyötä Suomen Diakoniaopiston ja Jyränkölän välillä hän kuvailee tärkeänä opiskelijoiden kannalta.
-On erittäin tärkeää, että oppilaitoksella ja työpaikalla on läheiset ja hyvät välit. Toivoisin itse, että me opettajat pääsisimme enemmän käymään kentällä opiskelijoiden kanssa.
Yhteistyö antoisaa puolin ja toisin
Hoitotyön opettajien käytännön ohjauksesta Jyränkölässä ovat vastanneet lähihoitaja Maija Alakallaanvaara ja fysioterapeutti Riitta Nurminen. Koulutuksessa on käsitelty monenlaisia sisältöjä, muun muassa tuolilta ylösnousua rollaattorin avulla ja vuoteessa siirtymistä.
-Tärkeää on miettiä, mistä kohdasta vartaloa asiakasta voi avustaa ja mitä kohtia tulisi välttää, Alakallaanvaara ja Nurminen korostavat.
Molemmat pitävät opettajien kanssa tehtävää yhteistyötä hyvin antoisana.
-Tämä vahvistaa myös omaa ammattitaitoa ja osaamista, kun on saanut pitää intensiivisen pikakurssin kinestetiikasta. Ja onhan se ollut aika hienoa päästä opastamaan hoiva-alan opettajia!
Opettajayhteistyön lisäksi yhteistyötä tehdään Jyränkölässä työskentelevien lähihoitajien kouluttamisessa.
-Tavoitteena on, että kaikki hoitajamme käyvät vanhustyön erikoisammattitutkinnon tutkinnonosan ikävalmentajana toimiminen. Tuohon tutkinnon osaan sisältyy kinestetiikan lähestymistapa, jossa asiakkaan omia voimavaroja ja liikkumisen malleja hyödynnetään hoitotyössä ja samalla kevennetään hoitajien työskentelyä, kertoo Jyränkölän Setlementin hoivapalvelujohtaja Sirkku Taskinen.
Kinestetiikan peruskussi kestää neljä päivää, jonka jälkeen on mahdollista suorittaa syventävä kolmen päivän kurssi. Tämän jälkeen on vielä mahdollisuus edetä tutoriksi ja jopa kouluttajaksi asti.
-Jyränkölässä ei vielä tutorkoulutuksen käyneitä ole, mutta toivotaan että tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa, Myller-Pirinen sanoo.
Seuraava peruskurssi Jyränkölän hoitajille on alkamassa syksyllä 2025.
Kaiken kaikkiaan kinestetiikan peruskurssin Suomessa on suorittanut yli 22 000 hoitotyön ammattilaista. Kouluttajia on reilut 40.
Sekä Alakallaanvaara että Nurminen ovat molemmat kiinnostuneita myös tutorkoulutuksesta.
-Ohjaaminen tuntuu vahvasti omalta jutulta ja jatkokoulutuksessa saisi syventyä kinestetiikan maailmaan vielä paremmin ja lisätä ohjaamista omassa työssä, Alakallaanvaara kertoo.
Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.
Teksti: Jussi Varjo HU