Elokuussa kuudesta Euroopan maasta kokoontuneet pienten paikkakuntien toimijat koostivat yhteisen kaksivuotisen Waste-hankkeen kierrätyksen oppeja Päijät-Hämeen alueella. Kaupungit kirittivät toisiaan vertailemalla hyviä käytäntöjä ja malleja kansalaisten ja yhteisöjen käyttöön kierrätyksessä ja myös kulutuksen hillitsemisessä.
Tapaamisessa katsottiin eteenpäin kiertotalouden mahdollisuuksia ja kumppanit tutustuivat Lahden ja Päijät-Hämeen alueen käytännön ratkaisuihin vierailemalla Salpakierron ja kierrätyskeskus Patinan toimintaan Lahdessa. Heinolan elinkeinotoimesta tapaamisessa esiintyi Jaana Kuula esittelemällä paikallisia ympäristötoimialan tavoitteita. Keskustelun sytytti eri maiden EU:n jätteiden käsittelyä koskevat maakohtaiset tilanneraportit suhteessa tavoitteisiin. Suomen ja Päijät-Hämeen osalta siirtyminen sekajätteen energiakäytöstä muovijätteiden lajitteluun on paikallisesti merkityksellinen käänne. Tilastoinnissa on ajallisia ja tulkintaeroja. Suomi ei todennäköisesti tule saavuttamaan pakkausmateriaalien kierrätystavoitetta vuoteen 2025 mennessä, vaikka muovi- ja lasipullojen palautusaste on Suomessa huikean korkea, yli 90 %. Tämä juontaa tilastointiin.
Mielenkiintoisia näkökulmia toivat esiin Latvian edustajat, jotka painottivat kulutuksen hillintää. Tästä heillä oli esitys kampanjoinnista kotikaupungissaan. Tšekkiä edustavat lukiolaiset kertoivat toimivista käytännöistä kierrätyksen edistämisessä.
Kierrätyskeskus Patina herätti ihastusta sen monialaisuudellaan. Harjulan Setlementin pyörittämä keskus on valtakunnallisesti ja alueellisesti merkittävä toimija jätteiden vastaanotossa, kierrätyksessä ja työllistämisessä. Vierailijat pitivät erityisesti kaupan siisteydestä ja tuotteiden hyvästä esillepanosta. Kiinnostusta herätti myös työllistämisen ja oppimisen yhdistäminen kiertotalouteen. Patinalla on myös verkkokauppa, joka on laajentanut kysyntää valtakunnalliseksi.
Heinolassa Jyränkölän Setlementti on palkittu kestävän kehityksen toimistaan
Jyränkölän ylläpitämässä Heinolan kansalaisopistossa työ kestävän kehityksen eteen on saanut aikaan paitsi sertifioinnin myös käytännön vaikutuksia henkilökunnan, opiskelijoiden ja asiakkaiden toimintaan, kertoo opiston rehtori Sirkka Suomi.
-Kestävän kehityksen eteen on talossamme tehty valtavasti asioita, Suomi tähdentää.
Näistä näkyvimpinä Suomi nostaa esille muun muassa jätteiden lajittelun ja ekoteesit.
-Tiloihimme on hankittu asianmukaiset kierrätysastiat, ja koko henkilöstöä sekä asiakkaita on ohjeistettu lajittelemaan jätteet oikein.
Yhdessä opiston henkilökunnan kanssa laaditut ekoteesit näkyvät konkreettisesti koko Jyränkölän Setlementin toiminnassa ja viestinnässä.
Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.