Arjen Ilona. Siinä varsin osuvasti Kirsi Sauvalan työtä heinolalaisessa Jyränkölän Setlementissä kuvaava nimike.

Alkujaan vuonna 2007 taloon siistijä-hoitaja -nimikkeellä pestattu Kirsi Sauvala päätyi Jyränkölään lähestulkoon sattumalta.

-Olin aiemmin töissä Reumalla Valo-hotellissa siistijänä. Työkaverini siellä huomasivat Jyränkölän hakevan työntekijöitä valmistumaisillaan olevaan Siltakotiin. Luettuani ilmoituksen, päätin itsekin hakea, sillä olen aina tykännyt olla ihmisten kanssa tekemisissä, Sauvala muistelee.

Sauvala kertoo yllättyneensä tultuaan valituksi, olihan hänelle kertynyt varsin lyhyt työkokemus tuohon aikaan.

Myöhemmin hän kertoo kuulleensa rekrytointipäätöksen tehneeltä silloiselta hoivapalvelujohtaja Kirsti Rantalalta, että hänen hakemuksessaan yksi sana ratkaisi valinnan.

-Olin kirjoittanut hakemukseeni, että haluan tarjota asukkaille elämäniloa. Se oli avainsana, Sauvala paljastaa.

Elämänilon tuottaminen on yksi Jyränkölän työn ja arvopohjan kulmakivistä yhä tänäkin päivänä.

Monipuolista viriketoimintaa

Kirsi Sauvalan työ on järjestää erilaista viriketoimintaa Jyränkölän eri asumisyksiköissä Heinolassa. Viime vuonna virikeohjaajan nimikettä haluttiin kuitenkin uudistaa enemmän toiminnan asukkaille tuomaa tunnetta kuvaavaksi. Tuottaahan Sauvala työllään omien sanojensa mukaan iloa asukkaiden arkeen.

Nykyiseen työhön virikeohjaajaksi Sauvala päätyi valmistuttuaan ensin lähihoitajaksi vuonna 2013 ja lopulta vuonna 2020, kun ei enää kyennyt tekemään lähihoitajan töitä.

-Tykkäsin jo lähihoitajaopintojen aikana kovasti erilaisen viriketoiminnan järjestämisestä. Arvostan todella paljon sitä, että työnantaja on mahdollistanut työnkuvan räätälöinnin yksilöllisten haasteiden mukaisesti.

Viriketoiminnassa Sauvalalla on varsin vapaat kädet suunnitella ja toteuttaa toimintaa. Työnsarkaa riittääkin, sillä Sauvala järjestää toimintaa kaikissa Jyränkölän Heinolan asumisyksiköissä, joita on yhteensä viisi. Lisäksi hän päivittää itsenäisesti hoivapalveluiden arkea esittelevää Instagram-kanavaa @ArjenIlonanmatkassa sekä tuuraa tarvittaessa hoivan perustöissä. Sauvala korostaa, että tyypillistä työpäivää työssä ei ole, vaan päivät ovat hyvin erilaisia.

Ideat viriketoimintaan tulevat paljolti asukkailta itseltään, mutta Sauvala kertoo saavansa ideoita myös mm. työkavereilta, sosiaalisesta mediasta sekä saamalla suoraan vinkkejä sosiaalisen median seuraajilta.

-Myös Vanhustyön keskusliiton Vahvike-palvelu on suurena apuna suunnittelussa. Sieltä saa valmiita ideoita ja materiaaleja toimintaan.

Kirsi Sauvalan järjestämä viriketoiminta on hyvin monipuolista.

-On pelailua, retkeilyä, leipomista, askartelua, puutöitä, tanssiaisia, naamiaisia…hän luettelee.

Asukkaiden yksilölliset haasteet otetaan viriketoiminnassa hyvin huomioon. Sauvala kertoo muun muassa käyvänsä yhden asukkaan kanssa ympäri vuoden kerran viikossa uimassa.

Sauvala korostaa viriketoiminnan merkitystä asukkaiden hyvinvoinnille.

-Toiminnalla asukkaista voi löytyä aivan uusia puolia. Levoton asukas saattaa esimerkiksi rauhoittua musiikin äärellä tai asukas saattaa saada ilon ja onnistumisen hetkiä onnistuessaan jossain mitä ei enää uskonut pystyvänsä tekemään. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa pullan leipominen, Sauvala mainitsee.

-Toivon myös, että viriketoiminta edesauttaa asukkaiden toimintakyvyn ylläpitämistä ja ehkäisee yksinäisyyttä. Uskon, että toiminnalla ylipäänsä parannetaan asukkaiden elämänlaatua.

Sauvala kertoo saavansa säännöllisesti palautetta työstään sekä omaisilta että työkavereiltaan. Parasta palautetta on kuitenkin asukkailta saatu palaute, ja nähdä onnistumisen riemu asukkaiden kasvoilla.

-Joskus kun olemme järjestäneet vaikka tanssiaisia tai kesäjuhlia, niin asukas saattaa todeta että kuinka te nyt tällaista viitsitte meille järjestää. Siihen vaan todetaan että tämä on tätä meidän työtä, Sauvala hymyilee.

Talo täynnä osaamista

Jyränkölän Setlementti toimii hoivapalveluiden lisäksi monella eri toimialalla, ja talosta löytyykin osaamista monelta eri alalta.

-Arvostan sitä, että työtä saa tehdä moniammatillisen porukan kanssa. Muun muassa tanssiaisissa ja kanttiinikärrykierroksilla vapaaehtoistyöntekijät ovat suuresti apuna.

Työvuosiensa suurimpiin haasteisiin Sauvala nostaa koronapandemian, joka alkoi juuri hänen aloittaessaan virikeohjaajan työt.

-Pandemia ja rajoitukset aiheuttivat päänvaivaa, että miten järjestää toimintaa, kun kokoontumiset oli kielletty. Onneksi kuitenkin saimme pitää toimintaa ulkona, Sauvala iloitsee.

Arki hoivapalveluissa on 15 vuoden aikana muuttunut paljon. Eritoten erilaisten liikkumisen apuvälineiden lisääntyessä hoivatyön fyysinen kuormittavuus on vähentynyt.

-Nyt meillä on lisäksi hoiva-avustajia ja muita avustavia työntekijöitä muun muassa keittiössä ja pyykkihuollossa. Aiemmin hoitajat tekivät kaiken itse. Työnkuva oli ikkunanpesusta verinäytteiden ottamiseen, Sauvala hymyilee.

Toisaalta työ muualla on lisääntynyt.

-Erilaiset kirjaukset vievät paljon aikaa, hän kertoo.

Hoitoalan vetovoimaan Kirsi Sauvala kuitenkin uskoo. Kolmivuorotyöstä huolimatta hän kertoo hoitajien pystyvän aika paljon itse vaikuttamaan omiin työvuoroihinsa. Hän myös kertoo useammankin alan opiskelijan jääneen Jyränkölään töihin.

Vapaa-ajallaan Sauvala mökkeilee Pertunmaalla omien sanojensa mukaan aina kun vain on mahdollista.

-Intohimona on myös katsella sarjoja ja elokuvia suoratoistapalveluista. Siinä saa hyvin pään tyhjennettyä, Sauvala naurahtaa.

-Yhdessä lapsenlapsen kanssa vietetty aika on myös ihan parasta, hän päättää.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia. 

KUKA
Kirsi Sauvala

Ikä ja kotipaikka: 54 v. Heinola.
Ammatti: Lähihoitaja.
Perhe: Kolme aikuista lasta ja aviomies.
Harrastukset: Sähköpyörällä ajelu ja kansalaisopiston vesijumppa.
Motto: Asioilla on tapana järjestyä.

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Kirsi Sauvala

Jaa tämä: