Martti Kainulainen palkittiin ansiokkaasta työstään Jyränkölän hyväksi kutsumalla hänet yhdistyksen kunniajäseneksi nro 9.

Vastuullinen, positiivinen, sitoutunut sekä sydämeltään sivistynyt. Muun muassa näillä sanoin kuvattiin Jyränkölän Setlementin hallituksen 15 vuoden jälkeen jättänyttä Martti Kainulaista joulukuussa järjestetyssä setlementin henkilökunnan joululounastilaisuudessa.

Heinolan kauppakamarin ja työnantajayhdistyksen kautta Jyränkölän hallitukseen rivijäseneksi ja lähes saman tien puheenjohtajaksi päätyneelle Martti Kainulaiselle Jyränkölä ei ennestään, kuten ei yllättävän monelle heinolalaisellekaan, ollut kovin tuttu. Toki 1970-luvun lopulla Heinolaan vaimonsa kanssa kotiutunut Kainulainen oli harrastanut kansalaisopiston kursseilla, mutta muutoin ruuhkavuodet töineen veivät kaiken liikenevän ajan.

-Yllätys oli suuri, kun pääsin mukaan toimintaan, Kainulainen muistelee.

Toiminnan laajuus ja monipuolisuus hämmästytti uutta tulokasta, mutta niin se hämmästytti ja jaksaa edelleen aika ajoin hämmästyttää myös valtakunnallisessa setlementtiliikkeessäkin.

– Muiden setlementtien ihmisten kanssa keskustellessa on oltu välillä hämmästyneitä toiminnan laajuudesta paikkakunnan kokoon nähden. Erityisesti vapaaehtoistyömme on yllättänyt monet, Kainulainen kertoo.

15 vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Jyränkölä on ottanut kiinteistöjensä yhteydessä olevat ravintolat omiin käsiinsä, rakennuttanut kokonaan uuden palvelutalo Helenan ja laajentanut toimintaansa Lahteen. Kansalaisopistokaan ei ole se sama opisto, joka se oli 15 vuotta sitten.

-Kansalaisopiston toiminta on laajentunut huomattavasti. Kiitos osaavan henkilöstön, opiston alla toimii kovin paljon sekä pitkä- että lyhytaikaisia hankkeita.

Kainulainen pitää myös melkoisena saavutuksena pärjäämistä maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusten kilpailutuksissa.

-Kotoutumiskoulutuksiin liittyen saamme paljon kiitosta jopa viranomaistahoilta, Kainulainen iloitsee.

Haasteitakin on riittänyt

Vuosiin on toki mahtunut epäonnistumisiakin. Yksi niistä oli Jyränkölän nuorisokoti, joka jouduttiin ajamaan alas kannattamattomana vuonna 2014.

Kaikessa toiminnassa Kainulainen pitää kuitenkin tärkeänä sitä, ettei muututtaisi liian mukavuudenhaluisiksi. Silti hän korostaa myös suunnitelmallisuutta erityisesti erilaisia laajennushankkeita ajatellen.

-Voimme ottaa kohtuullisia riskejä, mutta kuitenkin niin, että pysymme pinnalla, Kainulainen muotoilee.

Vuosien varrella eteen tulleista haasteista päällimmäisinä mieleen nousevat Siltakodin valmistumisen aikoihin tulleet hankintalain muutos ja kilpailutukset.

-Meillä ei tuolloin ollut riittävästi osaamista ja pienenä toimijana uhkasimme jäädä suurempien jalkoihin, Kainulainen muistelee. Ennakko-odotuksista huolimatta Jyränkölä pärjäsi kilpailutuksissa ja sai toiminnan pyörimään.

-Ilman johdon ideointikykyä emme olisi kauaa kestäneet, Kainulainen kertoo.

Tällä hetkellä valinnanvapaus ja palvelusetelit lisäävät asiakkaiden mahdollisuuksia valita hoitopaikkansa.

-Tämä lisää meidän houkuttelevuutta, Kainulainen kertoo viitaten Jyränkölän tarjoaman palvelun laatuun.

Jyränkölän fokus on koko sen 77-vuotisen historian ajan ollut vahvasti Heinolassa, mutta vuosi sitten yhdistys teki uuden aluevaltauksen Lahteen. Aivan kaupungin keskustan tuntumaan, Sammonkadulle, avattiin uusi palveluasumisen yksikkö, Lehmuskoti. Kainulaisen mukaan Lahteen lähdettiin, sillä soteuudistuksen tuodessa mukanaan maakunnan laajuiset hyvinvointialueet, Jyränkölänkin on hyvä olla koko alueen toiminnassa mukana.

-Jyränkölää itse asiassa pyydettiin Lahteen, Kainulainen huomauttaa. Pyyntö tuli Lahden vanhusten asuntosäätiöltä, joka omistaa kiinteistön, jossa Lehmuskoti toimii.

-Heille oli muodostunut käsitys, että Jyränkölä tekee työtään vilpittömästi sydämellään ja suhtautuminen hoitotyöhön on kunnia-asia. Näin asukkaat ja läheiset voivat olla turvallisin mielin, Kainulainen kertoo.

Eroon kiireen tunteesta

Asianajajan töiden jäätyä jo aiemmin taaksepäin, ja nyt Jyränkölän hallituksen puheenjohtajan tehtävistä pois jättäydyttyään Martti Kainulainen pyrkii eroon kiireen tunteesta.

-Pitäisi kai katsoa niitä lukemattomia elokuvia, joita olen tallentanut ulkoiselle kovalevylle, Kainulainen naurahtaa.

Kainulainen kertoo myös lukevansa paljon sekä aikovansa lisätä liikuntaa, kunhan koronatilanne sen sallii. Myös museokortti on ahkerassa käytössä, vaikkei hän erityiseksi kulttuurinystäväksi tunnustaudukaan.

-Erityisesti lastenlasten kanssa on ilo käydä museossa, Kainulainen iloitsee.

FAKTA
Syntymäaika ja -paikka: 1955, Helsinki.
Perhe: Puoliso ja kaksi lasta sekä kolme lastenlasta.
Koulutus ja ammatti: OTK.
Motto: Asioilla on tapana järjestyä. Vaikeillakin.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset