Heinolan kaupungin ryhmäliikunnat ovat käynnistyneet muutaman koronavuoden jälkeen vauhdikkaasti. Liikuntabussi kuljettaa asiakkaita pientä maksua vastaan eri puolilta Heinolaa ikääntyneiden ja erityisryhmien liikuntaryhmiin kerran viikossa.

Joko vihdoinkin voisi sanoa koronapandemian olevan ohi? Virallisesti ehkä ei, mutta ainakin Heinolan kaupungin ikääntyneiden ja erityisryhmien liikuntaryhmien ja liikuntabussin osallistujamääriä tarkastelemalla ihmisten käyttäytyminen on palautunut koronaa edeltävään aikaan. Jo vuodesta 2014 asiakkaita kuljettanut liikuntabussi kuljetti syyskuun ensimmäisenä torstaina 17 asiakasta uimahallilla pidettävien ryhmien pariin. Torstaisin ohjelmassa on mm. vesijumppaa, lavista ja ohjattua kuntosalia. Lisäksi tarjolla on pientä korvausta vastaan lounas uimahallin kabinetissa.

-Toiminnalle keskeistä on yhteisöllisyys, Heinolan kaupungin terveysliikuntakoordinaattori Heli Hautalahti kuvailee palvelun liikunnallista puolta laajempaa merkitystä asiakkaille.

Liikuntabussin matkassa sen alusta asti mukana kulkenut Sirkka Nieminen tiivistää toiminnan merkityksen yhdellä lauseella:

-Parasta mitä voi olla!

Mustikkahaassa asuvalle Niemiselle kerran viikossa kotoa hakeva ja kotiin takaisin vievä liikuntabussi on ensiarvoisen tärkeä paitsi liikuntaharrastusten, myös sosiaalisten suhteiden kannalta.

-Täällä saa sekä henkisen että fyysisen tuen.

Nieminen osallistuu päivän aikana kaikkiin tarjolla oleviin ryhmiin. Hän on ahkera liikuntabussin ja ryhmien suurkuluttaja, sillä poissaolot vuosien aikana ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Hän kannustaakin kaikkia kiinnostuneita ilmoittautumaan mukaan.

-Uusiakin on tullut, kunpa vain kaikki pysyisivät mukana, Nieminen sanoo.

Vaikka bussi onkin suosittu, tilaakin on vielä.

-Meillä on tällä hetkellä 17 ilmoittautunutta, ja maksimimäärä on 20, Heli Hautalahti kertoo.

Ryhmissä ruuhkaa

Heinolan kaupungin ikääntyneiden ja erityisryhmien liikuntaryhmät ovat ottaneet vauhdikkaan lähdön muutaman koronavuoden jälkeen.

-Ihanaa, että ihmiset liikkuvat, kaupungin erityisryhmien liikunnanohjaaja Johanna Saarinen toteaa.

Hänen mukaansa vielä viime keväänä talvilomien jälkeen alkaneissa ryhmissä näkyi ihmisten varovaisuus ja se, ettei ryhmäliikuntatunneille vielä uskallettu tulla. Nyt täysinä pyörivien ryhmien vastapainona hän harmittelee kuitenkin sitä, ettei kaikille halukkaille ole onnistuttu löytämään tilaa, vaikka viikkotunteja on yli 40 ja ryhmäkokoja on kasvatettu.

-Varasijoilta on kuitenkin onnistuttu ottamaan osallistujia, kun paikkoja on vapautunut, hän lisää. Ryhmiin on myös tehty rajoituksia, kuten korkeintaan kaksi vesijumpparyhmää per osallistuja.

-Suurin osa ei onneksi ole ahminut kursseja, Saarinen toteaa ja lisää, että kolmen peräkkäisen kerran poissaolo ilman pätevää syytä johtaa osallistujapaikan menettämiseen varasijoilla oleville.

Kaupungin tarjoamiin liikuntaryhmiin kuuluu mm. vesijumppaa, lavista, venyttelyä ja kuntojumppaa. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi muistia ja reaktiokykyä parantavia toimintaratoja. Tietyille erityisryhmille on lisäksi räätälöity omia suljettuja ryhmiä, kuten näkörajoitteisten ja kehitysvammaisten ryhmät. Ryhmät ovat Heinolan kaupungin kuntosalien ja uimahallin tapaan maksuttomia yli 70-vuotiaille heinolalaisille. Muilta peritään kausimaksu.

Kaupungin ilmaiseksi tai edullisella kausimaksulla tarjoamien liikuntaryhmien merkitys on suuri paitsi yksilölle itselleen, myös yhteiskunnalle.

-Ei ole tarvinnut lääkärissä käydä, toteaa muun muassa laviksessa ja kuntojumpassa jo usean vuoden ajan käynyt Sinikka Heikkinen.

Perjantain hän tunnustaa ’pekkaspäiväksi’, mutta muutoin viikkokalenteri täyttyy liikuntaharrastuksista. Aktiivinen ja paljon harrastava Heikkinen pitää ryhmätoimintaa tärkeänä, sillä se antaa voimaa ja tuo elämään uusia ystävyyssuhteita.

-Käymme yhdessä lenkillä ja matkoillakin, Heikkinen toteaa ryhmässä vuosien varrella solmituista ystävyyssuhteista.

Selkäyhdistyksenkin ryhmässä käyvä Heikkinen tunnustautuu tanssin suureksi ystäväksi.

-Musiikki tekee ihmiset niin iloisiksi, Heikkinen sanoo.

Teksti ja kuva: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: