Pam! Ovi kiinni. Hississä törmään naapurin yläkoululaiseen, joka hymyilee iloisesti ja moikkaa. Enempää ei tarvita, jo siitä tuli hyvä mieli. Kadulla huomaan viereisen talon vanhemman rouvan olevan rollaattorin kanssa jumissa rotvallin reunassa. Voinko auttaa, kysyn, ja rouva huokaisee helpottuneena ”Mieluusti!”. Nostan rollaattorin rotvallin reunan yli, rouva kiittelee vuolaasti. Kertoo, että joskus on joutunut odottelemaan apua pitkäänkin, mutta viime aikoina on ollut kiva huomata, että ihmiset pysähtyvät auttamaan. Siinä saattaa vaikka tutustua uusiin ihmisiin, rouva myhäilee. Työpaikan ovella vastaan leijuu kahvin tuoksu, toimistoista kuuluu moikkauksia. On kyllä tosi erilainen fiilis tulla töihin, kun joku moikkaa. Ja se kahvikupponen vauhdittaa töitä kummasti. Illalla koirapuistossa vaihdetaan kuulumiset tuttavien kanssa. Tai no tuttavien, koirien kautta olemme tutustuneet. Siinä samalla sitten juteltu muutakin. Kierrän kaupan kautta. ”Is this pig?”, joku kysyy minulta lihatiskillä. ”No, it’s öö… bää-ää” sanon. Purskahdamme molemmat nauruun, hän näyttää peukkua ja kiittää. Iltateen ääressä mietin päivän kohtaamisia: eri ikäisten, erilaisten ihmisten kanssa. Ei välttämättä pitkiä mutta mukavia hetkiä. On tämä kiva kaupunki, oikea kohtaamisten Hienola.

Yle uutisoi alkuvuodesta tutkimuksista, joiden mukaan yksinäisyys ja ryhmästä ulkopuolelle sulkeminen on yksi haavoittavimmista kokemuksista, ja vahingoittaa niin psyykkistä kuin fyysistä terveyttämme. Se voi jopa lyhentää elinikää. Psykologi Pekka Töllin mukaan jokainen meistä kaipaa arvostavaa kohtaamista arjessa. Erilaisia mielipiteitä saa ja voi olla, olennaista on toisen huomaaminen ja kohtaaminen avoimen myönteisesti. Töllin mukaan tämän voi toteuttaa kolmella tavalla: sanojen, tekojen ja kohtaamisen kautta. Näistä Tölli nimeää kohtaamisen tärkeimmäksi.

Vielä tällä hetkellä kansaamme luotsaava presidentti Sauli Niinistö esitti uudenvuodenpuheessaan yhteistä uudenvuodenlupausta: että kohtaisimme toisemme reilusti, ymmärtäen, kunnioittaen ja yhteyttä ja luottamusta vaalien. Halusimme Sujuvan arjen tiimissä tarttua tähän lupaukseen aloittamalla Kohtaamisen kampanjan. Kampanjassa kuukausittain kohdistamme erityistä huomiota tiettyihin ryhmiin tai teemoihin. Haluammekin haastaa mukaan jokaisen heinolalaisen sekä kaupungin erilaiset toimijat kohtaamaan toinen toisemme. Mitä sinä voit tehdä, että jokainen heinolalainen saisi kokemuksen yhteenkuuluvuudesta ja kohtaamisesta? Muistetaan, että pienilläkin teoilla voi olla ratkaisevan suuri merkitys!

Seuraathan kampanjan uutisointia mm. sosiaalisesta mediasta ja Heinola Hyppysissä-tiedotteesta!

Moikataan kun tavataan!

Sujuvan arjen tiimi
Heidi, Julia, Kirsi, Marianna, Miia ja Tytti

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä