Koronaepidemia on saanut monet yrittäjät kehittelemään uusia ideoita. Sami Muhonen laittoi pystyyn liikkuvan kuntosalin.

Kun koronavirusepidemian rajoittamiseksi asetetut sulkutoimet viime keväänä iskivät kuntosaleihin, monien muiden liikunta-alan yrittäjien tavoin liikunta-alalla jo kymmenen vuotta työskennellyt Sami Muhonen oli uuden edessä. Kuntosaleille asetettiin kävijämäärärajoituksia ja niitä suljettiin. Personal trainerinä töitä tehneelle Muhoselle syntyi idea liikuntapalvelusta, joka olisi turvallinen toteuttaa ja joka olisi laajasti ihmisten saatavilla. Syntyi Liikkuvat Puntit, eräänlainen liikkuva kuntosali, joka tulee asiakkaiden luokse.

-Liikkuvat Puntit eli pakusali on tarkoitettu valmennusyrityksen lisäpalveluksi, mutta viesti on selkeä. Haluamme rajoituksista huolimatta laittaa liikkeellä Suomen sekaisin, koska liike on lääke. Haluamme myös toimia esikuvina yrittäjille. Elämä ei kohtele tasa-arvoisesti ja koronarajoitukset ovat iskeneet tietyille aloille ja kovaa, Muhonen taustoittaa.

Muhonen kannustaakin yrittäjiä alasta riippumatta keksimään ja innovoimaan uutta.

– Älkää jääkö tuleen makaamaan.

Pääasiassa pääkaupunkiseudulla liikkuva kuntosali, tai tuttavallisemmin pakusali, kulkee sopimuksen mukaan kauemmaksikin.

– Pari viikkoa sitten olin Loviisassa vetämässä mökkiporukalle treenit. Ajomatka oli n. 1,5 h, Muhonen kertoo.

Pakusalia tilataan mitä erilaisimpiin paikkoihin ja tilaisuuksiin.

-Tähän mennessä erikoisin paikka missä olen vetänyt treenejä, on rouvaporukalle Helsingin keskustassa. Tähän yhdistettiin vielä brunssi paikallisen ravintoloitsijan kautta.

Vaikka korona on pikkuhiljaa väistymässä taka-alalle ja ihmiset uskaltautuvat entistä enemmän takaisin kuntosaleille, uskoo Muhonen liikkuvan kuntosalin tulleen jäädäkseen.

– Palautteiden perusteella ihmiset tykkäävät treenata ulkona kesäisin. Oli korona tai ei.

Erilainen hyvinvointikokemus

Heinolaan Liikkuvat Puntit rantautui kesäkuisena perjantai-iltana hierontayrittäjän ja lisätäkynä toimivan paljun kera tarkoituksenaan esitellä uudenlaista hyvinvointikonseptia ja kuvata pilottijaksoa suunnitelmissa olevalle Youtube-tuotannolle. Heinola valikoitui paikaksi Liikkuvien Punttien Facebook-sivujen kilpailun kautta. Kilpailussa etsittiin paikkaa, jossa sivun seuraajat mieluiten haluaisivat treenata. Kilpailun voittaja Tiia Kangassalo nappasi kuvan Rantapuistosta, jonne pakusali sitten loppujen lopuksi parkkeerasikin Suomen suurimman puun alle.

-Odotan innolla ja tulen varmasti tykkäämään, voittaja Kangassalo totesi ennen treenin alkamista.

Kangassalon mukana hyvinvointikokemuksesta pääsivät nauttimaan myös Iina Paakkulainen, Maria Tuovinen ja Jani Björk. Nelikko odotti kokemusta jännittynein, mutta odottavin mielin.

-Hämmentynyt olo, Paakkulainen naurahtaa.

Eikä ihmekään, sillä eihän sitä Rantapuistossa joka päivä näe varsin kattavasti varusteltua kuntosalia, hierontapöytää ja paljua erikseen saatikka sitten yhdessä.

Muhosen pakusalin ohella kiertueella isossa roolissa on myös hierontayrittäjä Sami Kiias. Kiias tarjoaa klassista- ja urheiluhierontaa sekä faskiahoitoja.

-Matkapöytä ja faskiaraudat kulkevat mukana, Kiias kertoo.

Muhosen tavoin myös Kiiaksen työtilanne heikkeni olennaisesti koronapandemian alkamisen jälkeen. Hierontayrittäjän asiakkaat peruivat aikojaan ennennäkemättömään tahtiin, eikä Kiiaksen mukaan asiakasmäärä ole vieläkään yltänyt pandemiaa edeltävälle tasolle.

Muhonen näkee, että konseptiin voisi hyvin yhdistää myös muiden alan yrittäjiä, kuten vaikkapa ruokarekkoja.

-Heinolassa yritimme saada Kusmikun mukaan, mutta aikataulu oli valitettavasti liian kireä, Muhonen sanoo.

Hän myöntääkin hyvinvointikonseptin idean jalostuneen ja laajentuneen aivan viime metreille saakka.

Soveltuu kaikille

Mitä kaikkea pakusali sitten kätkeekään sisälleen?

-Välineistöön on panostettu. Meillä on mm. kisahyväksytty comboteline. Siitä on kyykätty 400 kg ja penkattu 210 kg kaksi toistoa, Muhonen kehaisee huomauttaen, ettei hän ole näiden suoritusten takana.

Vaikka mukana kulkevalla välineistöllä on tehty hurjiakin suorituksia, vakuuttavat molemmat miehet kuin yhdestä suusta palveluidensa soveltuvan kaikille. Muhonen kertoo nuorimman valmennettavan olevan tällä hetkellä 13-vuotias ja vanhimman 67-vuotias.

Nimikaimoilla on kummallakin takanaan vankka liikuntatausta. Muhonen on entinen jääkiekkoilija ja kisannut myös fitness-kisoissa Australiassa. Kiias on pelannut rugbya sm-tasolla, kisaillut voimanostossa ja harrastanut polkujuoksua.

– Liikunta-alalla olen aloittanut 10 vuotta sitten ensin ryhmäliikunnan parissa, ja myöhemmin perustin oman valmennusyrityksen, kun yksilöiden liikuttaminen alkoi kiinnostamaan, Muhonen kertoo.

Heinolassa kuvatun jakson lisäksi kaksikon on tarkoitus kuvata jaksoja eri kaupungeissa. Jatkossa Muhonen ja Kiias yrittävät houkutella mukaan myös julkisuudesta tuttuja henkilöitä ja muiden alan yrittäjiä.

-Helsingissä Teemu ”Pastori” Potapoff on esittänyt kiinnostusta kovasti meidän konseptia kohtaan. Hän on mm. podcastissa antanut paljon huomiota meille ja tullut jopa paikan päälle treeneihin fiilistelemään menoa! Saa nähdä saadaanko Teemu Helsingin jaksoon mukaan, Muhonen paljastaa.

Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU

Jaa tämä:
Kategoria: Urheilu / liikunta