Vuodesta 1992 asti Suomen Urheiluopiston alueella urakoinut Jouni Lehtonen (vas.) selvitti toimitusjohtaja Peter Garrielssonille yleisurheilukentän tilannetta elokuun lopulle jatkuneessa maa-aineisten poiston osalta.

Seuraavana investointilistalla on tennis- ja padelhallin korjaus ja laajentaminen.

Suomen Urheiluopiston vuonna 1985 edellisen kerran saneerattu yleisurheilukenttä uusitaan täysin. Elokuussa alkanut mittava remontti maksaa reilut miljoona euroa, josta valtion liikuntapaikka-avustuksella katetaan 312.000 euroa.

-Pidimme tärkeänä myös yleisurheilukentän kunnostamista, vaikka se lähtökohtaisesti on apuna muille alueella toimiville lajeille ja oppilaitoksille, sanoo Vierumäki-yhtiöiden toimitusjohtaja Peter Gabrielsson.

Yleisurheilukenttä on normaalimittainen ja se saa uudistuksessa Tartan-pinnoitteen. Vanhojen pinnoitteiden ja keskialueen nurmen vaihto on urakoitsija Jouni Lehtosen mukaan jopa suurempi maansiirtourakka kuin Urheiluopiston naapuriin parasta aikaa rakentuvan Holiday Clubin operoiman kylpylän vastaava urakka.

Yleisurheilukentän juoksuratojen pohjalla oli hiekan päällä asfalttikerros, jonka päälle oli asennettu kohtalaisen paksut kumiasfalttikerros ja pintakerros.

-Voi olla, että oletettua vaikeampien pohjatöiden takia ainakin viimeistelytyöt jäävät ensi keväälle. Nurmialueesta tehdään yhtä hyvä kuin olympiastadionilla, Gabrielsson toteaa.

Remontit jatkuvat

Suomen Urheiluopiston uudistaminen on edennyt hyvin. Oppilasasuntola Ilkka on peruskorjattu Hotelli Fennadaksi ja oppilasasuntola Pihkala tasokkaaksi urheilijahotelliksi. Lisäksi jäähallin molemmat kaukalot on uusittu ja rakenteet korjattu, Areenan sisätilat kunnostettu ja Tennis- ja padelhalliksi muuttuneen Vierumäki-hallin tenniskentät pinnoitettu uudelleen. Sisätiloihin ja ulos on rakennettu yhteensä viisi padelkenttää.

Rahaa investointeihin on käytetty Peter Gabrielssonin mukaan yli 30 miljoonaa euroa ja lisäksi Classicin ja Coachin golfkenttien sekä mökkikylän maapohjat ovat siirtyneet Vierumäki-yhtiöiden pääosakkaan Mika Anttosen omistaman Keele Oy:n omistukseen. Näin parannettiin mukavasti vuoden 2021 liiketulosta.

-Seuraavaksi suunnitelmia hiotaan Tennis- ja padelhallin korjaamiseksi ja laajentamiseksi ja Kaskelan perusremonttia varten. Korona aikana aloitettu strateginen yhteistyö Tennisliiton kanssa on ollut erinomaista. Isompien lajin tapahtumien järjestäminen edellyttää sisäkenttämäärän kasvattamista nykyisestä neljästä, selvittää Gabrielsson.

Lopullinen laajennuksen koko ja hinta määräytyy sen mukaan, kuinka monta kenttää tarvitaan lisää ja haluaako golf tiloihin talviharjoittelutiloja. Kaskelan remontin kustannukset arvioidaan nousevan reilusti yli 10 miljoonan euron. Uimahallin ja Country Clubin tilojen remontit nousevat myöhemmin valmisteluun.

Heinäkuu ennätyksellinen

Vierumäki-yhtiöiden viime vuosi jäi tuloksellisesti vielä hiukan alijäämäiseksi, mutta menossa oleva vuosi lataa odotuksia paremmasta huomisesta. Kävijämäärät ovat kasvaneet mukavasti ja heinäkuu oli Peter Gabrielssonin mukaan jo alueen käyttöasteella mitattuna ennätyksellinen.

-Koko vuodelta voimme odottaa jo yli 40 miljoonan euron liikevaihtoa, sillä myös syys- ja lokakuu näyttävät tosi hyviltä.

Jatkoa ajatellen Vierumäki-yhtiöiden johto pitää tärkeänä, että investointeja ja remontteja pitää pystyä tekemään poistojen verran kassavirrasta ja noin 3,5 miljoonan euron verran.

Vierumäki-yhtiössä ilahdutaan myös aluetta kohtaan tuntuvasti kasvaneesta investointikiinnostuksesta. Holiday Clubin investoinnit nousevat seuraavina vuosina kaikkiaan reiluun 50 miljoonaan euroon. Lisäksi alueelle on rakentunut jo useamman vuoden ajan joka vuosi kymmeniä asuntoja ja huviloita, ja kaavoituksella saadaan pian lisää mahdollisuuksia.

Myös ponitallille odotetaan löytyvän uusi yrittäjä.

-Olemme neuvotelleet useamman henkilön kanssa. Toivotaan, että yrittäjä löytyy mahdollisimman pian, toteaa Peter Gabrielsson.

Vierumäen kampuksella opiskelee vuosittain noin 1.000 ihmistä, joista noin kolmasosa on kerrallaan paikalla. Suomen urheilulajeista Vierumäkeä tukikohtanaan pitävät ja osakkaan asemaan ryhtyivät muutoksessa jääkiekko-, taitoluistelu-, voimistelu- ja cheerleadingliitot.

Vierumäki-yhtiöt työllistää vakituisesti noin 200 henkilöä ja kesäkaudella henkilöluku kasvaa jopa 350:een.

Teksti ja kuvat: Jari Niemi

Jaa tämä: