Kyselimme kuluneen kesän kuulumisia Heinolan Huipulta, Bistro Tango & Matosta ja RantaCasinolta ja koostimme niitä tähän juttuun. Päällimmäinen tunne on kaikissa paikoissa sama: Kiirettä on pitänyt.

Huipulla vuosi täyteen

 

Ravintolavastaava Jade Rastas-Oksanen kertoo kesän olleen vilkas entisellä vesitornilla sijaitsevassa Cafe Bar Heinolan Huipussa.

Korkea, punatiilinen maamerkki kätkee heinolalaisia tarinoita yli seitsemänkymmenen vuoden ajalta.
Nykyisen Cafe Bar Heinolan Huipun tarina täytti kesällä, heinäkuun puolessa välissä vuoden. Huipun ravintolavastaavana toimiva Jade Rastas-Oksanen on tyytyväinen ensimmäiseen kokonaiseen kesään.

-Alkukesä oli vähän hiljainen, mutta juhannuksen jälkeen sitten repesi. Se näkyi heti, kun ihmisillä alkoi lomat. Kesä oli todella kiireistä aikaa. Koulujen jatkuttua tahti rauhoittui, mutta turisteja ja lomalaisia käy edelleen hyvin.

Uusien omistajien myötä entisen vesitornin huipulle on puhaltanut muutosten tuulet. Aikaisemmin pelkkänä kahvilana toiminut nähtävyys tarjoilee nykyisin lisäksi ruoka-annoksia sekä omistaa A-oikeudet.

-On ollut kiva huomata, että asiakkaat ovat löytäneet tornin uudestaan. Monelle on tullut yllätyksenä, että täältä saa nykyään ruoka-annoksiakin. Niihin on nyt panostettu erityisesti, ja niistä on saatu kehuja.

Ravintolavastaava iloitsee erityisesti kesäajalta saadusta positiivisesta palautteesta ja ihanista asiakkaista. Heinolan Huipun vieraskirja on täyttynyt niin ympäri maailmaa tulleiden, kuin myös paikallisten nimistä.

-Tämä on varsinkin monelle heinolalaiselle tärkeä paikka, ja on ollut ihana kuulla asiakkailta eri tarinoita vuosien varrelta. Joku kertoi olleensa täällä kesätöissä aikanaan, toisen isä oli ollut muuraamassa. Tänä kesänä Heinolan Huipulla on käynyt myös useita asiakkaita, jotka ovat kertoneet ajaneensa tästä kymmeniä vuosia ohi, mutta nyt piipahtaneensa ensimmäistä kertaa.

Kuluneen kesän haasteeksi Rastas-Oksanen kertoo ajan riittämisen kaikkeen tarvittavaan. Tällä hetkellä hän pyörittää huippua pääosin yksin, mutta kiireisimpinä kesäpäivinä hän on saanut avukseen kokin sujuvoittamaan palvelua.

-Kesän ykkösprioriteetti on ollut asiakkaat ja asiakaspalvelu. Esimerkiksi mainostaminen on jäänyt kesän ajalta vähemmälle, koska ei ole vain yksinkertaisesti ehtinyt. Syksyn hiljentyessä on aikaa panostaa myös siihen tulevia kesiä varten.

Heinolan Huippu toimii kahvila-ravintolana nykyisillä aukioloilla elokuun loppuun asti. Kesäsesongin jälkeen Huippua on tarkoitus pitää lisäksi auki ainakin syysloma-aikoina sekä jouluna supistetulla tarjoiluilla. Ravintolavastaavalla on kuitenkin myös hiljaiselle kaudelle liuta suunnitelmia.

-Sesongin hiljentyessä olisi kiva järjestää täällä jotain spesiaalia. Olen suunnitellut ainakin äideille ja lapsille ”mammakahvilaa”, sekä iäkkäämmille asiakkaille omaa ohjelmaa tarjoavaa kahvilatoimintaa. Otan mielelläni myös ideoita vastaan mille olisi tarvetta.

Vielä ennen syksyä Huipulla järjestetään kesäkauden lopetusbileet lauantaina 26.8, jonka teemana on 70-luvun disco.

-Raivataan tilaa tanssilattialle ja tarjoillaan 70-luvulta tuttuja ruokia. Bileisiin ei ole mitään pääsymaksua, riittää kun ilmestyy paikalle hyvällä fiiliksellä. Tietysti toivotaan, että tanssilattia täyttyy ja mahdollisimman moni saapuu paikalle päättämään Heinolan Huipun kesäkautta.

”Yksi helmi lisää Heinolan helminauhaan”

Petrus Tavi, Jenna Haverinen ja Päivi Niemiaho Bistro Tango & Matto -ravintolan edustalla.

Heinäkuun alussa Heinolan rautatiesillan kupeeseen auenneelle Bistro Tango&Matolle ensimmäinen kesä on ollut kiireistä aikaa. Asiakkaiden määrä, ja bistron suosio yllätti täysin niin omistajapariskunnan Päivi Niemiahon ja Matti Kantolan, kuin myös osakaspariskunnan Jenna Haverisen ja Petrus Tavin.

-Kesä on ollut hurmaavan huikea! Ihmiset ovat ottaneet meidät vastaan erittäin sydämellisesti, Niemiaho iloitsee.

-Vastaanotto on ollut jopa enemmän kuin mitä osasimme edes odottaa, lisää Haverinen hymyssä suin.

Kauan Heinolaan toivotun bistron suosio näkyi heti avauspäivästä lähtien, eikä tahti ole juurikaan hiipunut. Asiakkaita on ollut jonoksi asti viikonpäivästä riippumatta.

-Kyllä tässä on saanut tukka putkella painaa pitkiä päiviä. Välillä tuntui, että sitä porukkaa vain tuli ovista ja ikkunoista, Haverinen nauraa.

Onnistuneeseen kesään on tarvittu toimiva henkilökunta, jolle yrittäjät haluavat osoittaa suurimman kiitoksen. Uusi paikka ja täysin uusi työyhteisö on lyhyessä ajassa hitsautunut tiiviiksi porukaksi.
Asiakkailta saatu runsas positiivinen palaute on ollut myös merkki onnistuneesta kesästä.

-Se antaa itsevarmuutta, kun tiedetään että ollaan tehty monikin asia oikein. Halusin, että täällä palvelu ja ruoka on samalla tasolla – korkealla. Myös siitä olemme saaneet kiitosta, toteaa Haverinen.

-On ollut ihanaa lunastaa ihmisten odotuksia. Itselläni oli alusta asti selvää, että haluan paikan olevan jo itsessään taideteos. Halusin, että täällä saadaan kaikki aistit täytettyä. Unelmani on täyttynyt, kun olen nähnyt ihmisten liikuttuvan tunnelmasta ja ruuasta, Niemiaho jatkaa.

-Oma henkilökohtainen onnistumiseni on ollut, kun asiakkaat ovat saaneet kokea meidän ruokamme. Ei riitä, että raapaistaan vain pintaa, vaan haluamme viedä elämyksen pintaa syvemmälle. Ihmiset ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti esimerkiksi siihen, että normaali odotusaika on noin puoli tuntia, koska jokaiseen annokseen panostetaan. Kokit tarjoilevat myös loihtimansa annokset pöytään asti, keittiön toiminnasta vastaava Tavi kertoo.

Bistron haasteena on ollut tilan kapasiteetin rajallisuus väkimäärän kanssa. Sisätilat on katettu kolmellekymmenelle henkilölle, ja terassille mahtuu toiset kolmekymmentä. Ulkona ruokaa tarjoillaan neljään pöytään, jotta piipahtaminen vain drinkeille tai kahville olisi mahdollista.

-Ihmiset ovat olleet onneksi todella ymmärtäväisiä myös sen suhteen. Nopeasti asiakkaat oppivat, että etukäteen tehty pöytävaraus on miltei ehdoton, kun ei tässä oikein lisätilaksi pysty muuttumaan, Niemiaho naurahtaa.

-Tämä on intiimi paikka, ja sellaisena tämä halutaankin pitää.

Asiakaskunta on koostunut kesän aikana niin paikallisista kuin turisteistakin. Nelikko iloitsee erityisesti siitä, että myös nuoret ja ulkomaalaiset asiakkaat ovat löytäneet paikan.

-Varmastihan osa paikallisista odottaa vielä ”alkuryysiksen” rauhoittumista, mutta kyllä heitäkin on jo ollut. On ollut kiva huomata, että paikalliset ovat tuoneet ulkopaikkakuntalaisia vieraitaan meille. Ihanaa, että ollaan ylpeitä oman kaupungin paikoista.

Yrittäjät tiedostavat syksyn rauhoittavan tahtia. Iltojen pimentyessä yrittäjät aikovat istahtaa alas, huokaista ja käydä läpi kulunutta kesää. ”Hiljaisen sesongin” aikana tulevaisuuden ideoinnille ja suunnittelulle löytyy myös enemmän aikaa.

-Mielenkiintoinen syksy edessä. Syyskuun alussa aukioloajat muuttuvat hieman. Talvella olemme myös auki ja järjestämme lisäksi yksityistilaisuuksia. Pikkujoulu-varauksiakin on otettu jo vastaan, kertoo Niemiaho.

RantaCasinolla uudet yrittäjät

Satamassa sijaitsevan RantaCasinon uusilla omistajilla on myös takana onnistunut ensimmäinen kesä. Yrittäjä Tuula Koivisto kertoo kiireen alkaneen heti Vapun avauspäivästä.

-Luultiin, että alkuun olisi ollut vähän rauhallisempaa, mutta ei! Se säpinä alkoi heti silloin toukokuun alussa ja jatkui ihan koulujen alkamiseen asti.

Kiireinen kesä on kerännyt paljon positiivista palautetta, ja uudet yrittäjät on otettu lämpimästi vastaan. Koivisto iloitsee myös muiden paikallisten yrittäjien kannustuksesta.

-On kiva, ettei kilpailla tai kyräillä. Enemmänkin se on ollut niin päin, että ”jes kun tulee uusia paikkoja ja yrittäjiä Heinolaan.”

Ensimmäisen kesän haasteena Koivisto mainitsee alun rekrytoinnin. Nopea avausaikataulu toi oman paineen hyvien työntekijöiden löytämiselle. Kesän kuluessa työporukka alkoi kuitenkin muotoutumaan, ja loppukesästä oli kasassa jo hyvä tiimi. Lisäksi RantaCasino tarjosi usealle nuorelle kesätyöpaikan.

-Kesätyöseteli on kyllä todella hyvä juttu. Sen avulla pystyimme tarjoamaan useammalle heinolalaiselle nuorelle kesätöitä. Heille kuuluu myös iso kiitos työpanoksesta meidän ensimmäisen kesän onnistumiselle.

Oman lisätaakan on tuonut myös kiinteistö ja sen laitteiden ongelmat. Alkukesästä hajoilleet koneet, ja niiden korjaukset on aiheuttanut päänvaivaa ja vienyt yrittäjiltä oman aikansa.

-Mikäli niitä huolia ei olisi tullut, kesä olisi ollut helpompi.

Vastoinkäymisistä huolimatta Koivisto on erittäin tyytyväinen menneeseen kesään. Hän kertoo luottaneensa alusta asti siihen, että ensimmäisestä kesästä tulee onnistunut – niin kävikin.

-On ollut rankka, mutta opettavainen kesä. Kaikesta huolimatta asiakaspalautteen perusteella olemme onnistuneet ja se on tärkeintä.

Kesäteatterin välitön läheisyys on näkynyt pitkin kesää asiakasryppäinä. Yrittäjä pitää kesäteatteria ”ihan loistavana juttuna” RantaCasinolle. Teatterivieraiden lisäksi asiakkaita on virrannut satamaan läheltä ja kaukaa, niin paikallisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin.

-Turistit ovat tulleet ihailemaan tätä paikkaa, ja paikalliset ehkä vähän uteliaisuuttakin katsomaan, että mikäs täällä on meininki uusilla yrittäjillä. Lisäksi täällä on ehditty viettää muutamia juhliakin kesän aikana.

Syksyn lähestyessä myös Casinolla siirretään ajatukset kohti tulevia kesiä. Yrittäjillä on tulevaisuuteen paljon kehitys- ja parannusideoita. Syksy- ja talvikauden ajan RantaCasino palvelee muuttuvilla aukioloilla, sekä mahdollisesti tilausravintolana.

-Elokuun loppuun asti olemme auki nykyisillä aukioloilla. Syyskuussa olemme maanantait ja tiistait suljettuina ja lokakuuhun mennessä selviää loppuvuoden aukiolot. Ilmoitamme niistä lähempänä, kertoo Koivisto.

Kuvat: Bistro Tango&Matto: Petrus Tavi, Jenna Haverinen ja Päivi Niemiaho Bistro Tango & Matto -ravintolan edustalla.

Heinolan Huippu: Ravintolavastaava Jade Rastas-Oksanen kertoo kesän olleen vilkas entisellä vesitornilla sijaitsevassa Cafe Bar Heinolan Huipussa.

Artikkelikuva: Kuvassa RantaCasinon uusi yrittäjä Tuula Koivisto (oik.) ja RantaCasinon työntekijä Tia.

Teksti ja kuvat: Kaisu Vironen HU

Jaa tämä: