Muikkuapajanpuiston ja Penikkasaaren rakentaminen lisää viihtyvyyttä ja ponttoonisilta mahdollistaa uusien tapatumien järjestämisen Heinolan keskustan ja Vierumäen sekä Iitin välillä. 

Muikkuapajanpuiston ja Penikkasaaren toukokuussa valmistunut työmaa avaa uuden väylän Paasikiven puiston kevyen liikenteen väylän kautta 17 kilometriä pitkälle Juustopolulle Vierumäkeen tai jopa Iittiin saakka. Kaupunki piti jo päättyneen talven aikana ensimmäisen kerran avoinna Paasikiven kevyen liikenteen väylän, mikä ennakoi tulevaa. 

Penikkasaareen on rakennettu lentopallokenttä, lasten leikkivälineitä ja pukeutumistilat. Alue toimii myös jatkossa uimapaikkana.  

Ponttoonisilta synnyttää kaupungin rakennuspäällikön Ari Matteisen mukaan yhtenäisen väylän Heinolan keskustan ja Vierumäen sekä Iitin väille Juustopolkua hyödyntäen.   

-Idea rakentamisesta tuli elinvoiman puolelta. Me osallistuimme suunnitteluun ja toteutimme työt, sanoo Matteinen. 

Rakennustyöt maksoivat Matteisen mukaan noin 600.000 euroa. Arvosteluakin herättäneessä ponttoonisillassa on kulkuaukko pienemmille veneille, jota läheisen asutusalueen asukkaat tulevat käyttämään. Kaupungilla ei ole virallisia venepaikkoja alueen vesistössä. 

Perinteikäs kulkureitti

Juustopolku on vanha yhdysreitti Heinolasta Vierumäen kautta Vuolenkoskelle. Vuolenkoskelaiset käyttivät polkua maataloustuotteidensa kuljetukseen Heinolan markkinoille aina 1900-luvun alkupuolelle saakka, jolloin tieverkostoa alettiin rakentaa.  

Tieverkon valmistumisen jälkeen polkureitti jäi unohduksiin ja kasvoi umpeen. Vuonna 1982 Vuolenkosken kylätoimikunnan ja Heinolan Latu ry:n voimin polun vanha pohja etsittiin maastosta ja sitä ryhdyttiin raivaamaan ulkoilu- ja retkeilyreitiksi. 

Polku kiemurtelee metsäisessä maastossa. Kahdessa kohdassa se kulkee pätkiä metsäautotietä. Puolimatkan kohdalla on nähtävyytenä Kupparin kivet. Perimätieto kertoo, että kuppari on asunut lähistöllä. 

Ensimmäinen koevaellus tehtiin Heinolan Ladun kunniapuheenjohtajan Seppo Rautiaisen mukaan 1983, ja siitä lähtien polku on ollut patikointikäytössä. 

Alkumatkasta reitti sukeltaa kuusimetsikköön. Välillä maisema vaihtuu jäkälän peittämiin kallioihin, lehtoihin ja kanervikkoihin. Reitti päättyy Vuolenkosken kylälle. Matkan varrella metsän siimeksessä sijaitseva Läpiän laavu on noin 9 km päässä lähtöpaikasta. 

Reitti on paikoin mäkinen ja kivinen, joten tukevat jalkineet ovat suositeltavat. Yleisesti ottaen polku on selkeä ja hyvin hoidettu. Matkan varrella on jonkin verran pitkospuita helpottamassa kulkua. Reitin pituus tulee huomioida ja varata mukaan riittävästi juomaa ja evästä. Reitin varrella on metsätyömaita, joiden kohdalla on oltava tarkkana reitillä pysyäkseen. Suurin korkeusero on 60 metriä. 

Yhdistää kaksi pääreitistöä

-Ponttoonisillan rakentaminen Penikkasaaren ja Muikkuapajanpuiston väliin on toivottu ratkaisu. Silta mahdollistaa erilaisten tapahtumien aloittamisen kaupungin keskustasta tai Forskullan parkkipaikalta. Tämä avaa kaupunkilaisille uuden lisäsuunnan patikoinnille ja pyöräilylle, toteaa Seppo Rautiainen. 

Myös Heinolan kaupungin liikuntapalvelujohtaja Maria Kaikkonen kertoo, että muutostyöt tuovat patikoinnista ja pyöräilystä kiinnostuneiden ulottuville myös sekä 15 kilometriä pitkän Korvenlammen reitin että 22,7 kilometriä pitkän Läpiän reitin. Ne kiertyvät Juustopolun kautta Valoilvekselle ja ovat jatkossa kaupungin 130 pitkän pyöräilyreitistön kaksi pääreittiä. 

-Erilaiset tapahtumat lisääntyvät jatkossa. Valmistamme lisää sähköisiä materiaaleja tukemaan luontoliikuntaa. Pyöräily on nyt saanut melkoisen suosion, toteaa Maria Kaikkonen. 

Lähde: Heinolan Latu ry 

Teksti: Jari Niemi
Kuva: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: