Myönnän saman tien: kuuluin pitkään siihen porukkaan, joka pyöritteli silmiään airfryer-hypelle. Ajattelin, että sehän on vain “leipäkone 2.0” tai ostos-tv:stä tuttu aromipesä. Vekotin, joka innostaa viikon ja unohtuu sitten kaapin perälle. Voi kuinka väärässä olinkaan. Niille, joille termi airfryer ei ole niin tuttu: Kyseessä on kiertoilmakypsennin, joka kypsentää ruoan kuumalla ilmalla.
Kun airfryer lopulta muutti keittiöömme, se muutti samalla arkirytmiä. Yhtäkkiä kananugetit tulivat pöytään rapeina ilman litraa öljyä, broilerinsiivet valmistuivat kiireisenä iltana vartissa, ja keittiökin pysyi ihmeen siistinä. Ei rasvankäryä, ei pannujen jynssäystä. Vain helppoa, huolettoman oloista ruoanlaittoa.
Moni ajattelee edelleen, että airfryer on lähinnä ranskalaisten perunoiden paistoon. Totuus kuitenkin on, että laitteeseen saa uppoamaan melkein mitä vain: kalapuikkoja, nugetteja, sämpylöitä ja jopa joulunajan pikkuleipiä. Sama laite paistaa lauantain nachot ja sunnuntaiaamun tuoreet sämpylät.
Monet reseptivinkit lupailevat, että laitteessa voi paistaa kaikkea joulutortuista pikkuleipiin ja jopa loheen asti. Itse en ole vielä lähtenyt kokeilemaan airfryer-kasviksia tai muita erikoisuuksia, mutta huomaan selaavani ohjeita aina vähän uteliaammin. Ehkä se onkin airfryerin viehätys: se saa miettimään, mitä kaikkea keittiössä voisikaan tehdä entistä helpommin.
Ei airfryer silti täydellinen ole. Peseminen ärsyttää välillä, ja tilaa se vie enemmän kuin kahvinkeitin ja leivänpaahdin yhteensä. Toisaalta, kun laite tekee arjesta helpompaa ja ruoanlaitosta nopeampaa, pienen tilan uhraaminen on aika pieni murhe. Se musta möhkäle on todellakin ansainnut paikkansa keittiötasolla.
Entä se suurin ero vanhoihin yhden hitin ihmelaitteisiin? Tätä vekotinta tulee oikeasti käytettyä. Ei kerran, ei kahdesti, vaan viikosta toiseen, erityisesti nyt joulun alla, kun aikaa tuntuu olevan kaikesta huolimatta liian vähän. Airfryer on vähän kuin moderni tonttu: hoitaa hommansa taustalla ja pelastaa monta iltaa.
Itse en enää luopuisi omastani. Jos mietit, onko airfryer hintansa arvoinen, niin sanon lämpimästi: on. Se ei ehkä kaunista keittiötä, mutta se kaunistaa arkea. Ja kuka tietää, ehkäpä joulupukki tuo sellaisen tänä vuonna sinunkin keittiöösi.
Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja