Johtava rakennustarkastaja Juha Mara on yllättynyt positiivisesti kasvuvauhdista.

Vierumäen matkailurakentaminen on jatkunut vahvana jo vuosien ajan. Holiday Clubin kylpylän ennakoidaan lisäävän merkittävästi kiinnostusta aluetta kohtaan.

Heinolan johtava rakennustarkastaja Juha Mara hykertelee tyytyväisenä. Hänen johtamansa yksikkö tuotti viime vuonna tuloja kaupungin kassaan 529.000 euroa. Kulut pysyivät sovitussa budjettiraamissa ja olivat 413.000 euroa.

Vain harva kunta Suomessa pystyy tekemään rakennusvalvonnassa ylijäämää. Vahvan nosteen takana on etenkin Vierumäen alueella jo useamman vuoden jatkunut rakentamistahti, jonka ennakoidaan vain kiihtyvän, kun Holiday Club käynnistää keväällä pitkään suunnittelussa olleen kylpylän rakentamisen Vierumäen hotellin yhteyteen. Lupapaperit ilmestyivät Heinolan rakennusvalvontaan joulukuussa.

Rakennustilaston mukaan Heinolaan valmistui viime vuonna 31 vapaa-ajan asuntoa, 12 pientaloa, 3 teollisuushallia ja 3 maatalousrakennusta sekä kymmeniä pienempiä kohteita. Rakennustyöt alkoivat 24 vapaa-ajan asunnon, yhden kerrostalon, yhden rivitalon, kolmen maatalousrakennuksen sekä 10 teollisuushallin osalta. Teollisuusyrityksistä viime vuonna merkittävää uutta rakentamista toteuttivat Versowood, Kuusakoski ja Oiva Solutions.

Nopeus yllättänyt

-Olen positiivisesti yllättynyt nopeudesta, jolla mennään eteenpäin, Juha Mara toteaa.

Muutamana viime vuonna Heinolan rakennusvalvonta on saanut reilut 500 lupahakemusta, ja huomattava osa uudisrakentamisesta on kohdistunut nimenomaan Vierumäelle.

-Moni rupeaa ymmärtämään nyt Vierumäen todellisen arvon. Se sijaitsee puolivälissä Heinolaa ja Lahtea, ja ruokkii jatkossa entistäkin tehokkaammin aluettamme, sanoo Juha Mara.

Kylpylän lisäksi Holiday Clubille on myönnetty rakennuslupa neljälle rivitalolle, ja lisäksi rakennusyhtiö YIT haluaa rakentaa Vierumäen urheiluopiston sisääntuloväylän varteen vakituiseen asumiseen tarkoitetun kerrostalon. Sille on varattu tontti viimeksi valmistunutta kerrostaloa vastapäätä pääväylän varrella.

-Asuntotuotannossa on voimistunut vaatimukset vakituisista asunnoista ja tätä varten haemme pysyvää poikkeuslupaa ELY-keskukselta. Vierumäen Urheiluopiston alueella on lisäksi kova pula vuokra-asunnoista, toteaa Mara.

Kasvu lisää kaupungille paineita laajentaa vesi- ja viemäriverkostoa. Sähkön osalta läheistä apua on saatavilla suunnitellusta Laviassuon aurinkovoimalayksiköstä.

-Alueella on valmiina muutamia tontteja rakentajaa odottamassa, ja Mäntykankaan alueelle on jo kaavoitettu yli 10.000 neliömetriä uutta rakennusoikeutta. Sinne valmistuu muutaman vuoden sisällä toistakymmentä uutta mökkiä, ennakoi Juha Mara.

Heinola erottautuu

Johtava rakennustarkastaja Juha Maran mukaan Heinola erottautuu rakentamisessa muista vastaavan kokoisista suomalaista kunnista juuri loma-asuntorakentamisen isolla volyymilla. Tärkein selittävä tekijä tähän on alueen luonto. Heinola on järvi-Suomen portti ja lisäksi Salpausselkä on valtava rikkaus alueelle.

Vierumäen alueen lisäksi Heinolan kaupunki on pystynyt tarjoamaan rantatontteja Sinitaipaleen alueelta ja parhaillaan upeita vesistönäkymiä on tarjolla myös Niemelänrannassa, jonka kaavoitus on hyvällä alulla.

Odotettavissa olevat valitukset voivat siirtää jopa 350 asukkaan alueen rakentamista muutaman vuoden päähän. Heinolan rakennusvalvonta on yhdeksän vuotta kestäneen kovan urakan jälkeen sähköistänyt täysin lupahallinnon. Operaatio maksoi noin 100.000 euroa ja parhaillaan tehdään arkistolle päivitystä. Heinola on toukokuusta 2021 vastannut myös Hartolan kunnan rakennusvalvonnasta ja parhaillaan käydään keskusteluja yhteistyön laajentamisesta kaavoitukseen. Hartolassa jätettiin vuonna 2022 120 rakennuslupaa.

-Sähköisen palvelun ansiosta rakennusluvat käsitellään noin neljässä viikossa siitä, kun kaikki asiakirjat ovat sähköisessä palvelussamme ja lupapiirustukset ovat kunnossa, lupaa Juha Mara.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä: