Mailapelivalmentaja Piers Boden kuvattuna Ojakadun kentällä, johon on tarkoitus avata Boden Padel Club:in padelkentät heinäkuussa.

Nelisen vuotta sitten Heinolaan muuttanut Piers Boden toteuttaa unelmiaan Heinolassa. Ojakadun kentälle valmistuvat padelkentät ovat sijaintinsa puolesta ainutlaatuisia koko Suomessa.  

Vuosi taisi olla 2018, muistelee Boden tuloaan Heinolaan, tarkemmin ottaen Vierumäelle. Bodenille oli avautunut ovet Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun Vierumäen kampuksen urheilijavalmennuksen koulutusohjelmaan. Ohjelma on Bodenin mukaan yksi valmennusmaailman kilpailukykyisimmistä.  

-Etsin valmennuskoulutuksia eri paikoista, muun muassa Itävallasta ja Saksasta. Vierumäki vaikutti kuitenkin parhaimmalta, Boden kertoo nyt. Enimmäkseen jääkiekkovalmentajista koostuneessa 20 opiskelijan ryhmässä oli Bodenin mukaan opiskelijoita ympäri maailmaa Aasiaa, Yhdysvaltoja ja Kanadaa myöten.  

Bodenin oma tausta on vahvasti mailapeleissä. 

Heinolassa ja Vierumäellä hän onkin tunnettu etenkin mailapelivalmentajana. Oman yrityksensä hän laittoi pystyyn vuonna 2020 silloisen Vierumäen taustayhtiön mentyä konkurssiin, missä hän oli tehnyt valmennuksia opintojensa ohella.  

-Olin nuorempana maailman 20 parhaan pelaajan joukossa racketlonissa. Nuorten sarjassa olin kolmanneksi paras, Boden kertoo ripaus ylpeyttä äänessään.   

1980-luvulla kehitetty racketlon on mailapelin nelinottelu, joka koostuu pöytätenniksestä, sulkapallosta, squashista ja tenniksestä.  

Racketlonin ja kilpamatkojen myötä Suomi tuli Bodenille tutuksi jo ennen tänne muuttoa. Todellinen kulttuurinvaihdos tapahtui kuitenkin Bodenin muutettua Lontoosta Suonenjoelle au pairiksi Stefan’s Steakhouse -ravintoloistaan tunnetun keittiömestari Stefan Richterin luokse. Neljän kuukauden pestin aikana Boden toimi lapsenvahtina Richterin ja tämän puolison pojalle.  

-Tuona aikana sain kosketuksen aitoon suomalaiselämään muutaman tuhannen asukkaan paikkakunnalla, Boden kertoo.  

Moni voisi luulla, että Lontoossa asunut nuori mies tylsistyisi tai ahdistuisi näin suuresta maisemanvaihdoksesta. Mutta Boden ei, pikemminkin päinvastoin.  

– Nautin pienen paikkakunnan rauhallisuudesta ja luonnon läheisyydestä.  

Uusia tuulia 

Bodenin valmennusyrityksen, Boden Racket Sports, laaja asiakaskunta on pääasiassa pääkaupunkiseudulta ja muualta Etelä-Suomesta, mutta kauemmaksikin hän on tarvittaessa lähtenyt.  

-Juuri nyt mietin, miten saisin järkevästi järjestettyä valmennusmatkan Rovaniemelle, hän kertoo.  

Boden valmentaa kaikkiaan viittä eri mailapeliä: Padelia, tennistä, sulkapalloa, squashia ja pöytätennistä. Näistä padel on viime vuosina ollut ehkä kaikista kovimmassa nosteessa. Boden nostaa yhtenä tähän vaikuttavana tekijänä lajin helppouden.  

-Padel on helppo aloittaa ilman aiempaa kokemusta mailapeleistä pallon helpomman hallittavuuden vuoksi.  

Vastoin yleistä luuloa, padelia ei ole kehitetty Espanjassa.  

-Padel on kehitetty Acapulcossa Meksikossa vuonna 1969. Suomeen laji rantautui vuonna 2003, joten tänä vuonna on juhlavuosi, Boden taustoittaa.  

Padelin ohella helppona lajina aloittelijoille Boden nostaa sulkapallon.  

-Näissä molemmissa on helppo kokea onnistumisen kokemuksia.  

Vaikka padelkenttiä on viime vuosina noussut kuin sieniä sateella ympäri Suomea, ja osa on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin, uskoo Boden lajin harrastajien Suomessa vielä kasvavan. Tälle odotukselle hän on laajentamassa yrityksensä toimintaa. Ojakadun kentälle aivan Kymijoen ja Kylpylän rannan tuntumaan on parhaillaan nousemassa kahden padelkentän kokonaisuus, Boden Padel -club. Piers Boden puhuu hankkeesta suurella ylpeydellä.  

-Sijainti panoraamanäkymin järvelle on mitä parhain, ja Espanjassa rakennettavat kentät ovat huippulaatua. Parasta mihin meillä oli varaa.  

Haastatteluhetkellä lapiota ei vielä ollut lyöty maahan, mutta Boden kertoo päättäväisesti kenttien avautuvan heinäkuussa.  

-Alun perin piti avata jo nyt toukokuussa, mutta matkalle on mahtunut paljon haasteita, Boden harmittelee. Ensimmäisen kerran projekti pyöri Bodenin mielessä jo kaksi vuotta sitten, mutta sopivan paikan löytyminen otti oman aikansa.  

-Halusin kentät juuri tähän, suomalaisen järvimaiseman äärelle.  

Sijainnista on myös muita hyötyjä.  

-Kylpylän rannan suihkut ja pukutilat ovat maksutta klubilaisten käytössä, ja Kylpylän sauna tarjoaa pelaajille alennetun pääsymaksun, Boden sanoo.  

Hän kertookin haluavansa tarjota pelaajille kokonaisvaltaisen elämyksen pelkän pelin sijaan.  

-Haluan tehdä tästä yhteisöllisen jutun kaikille pelaajille.  

Kentiltä pelaajat voivat varata paitsi omia vuorojaan, myös mailapelivalmennusta herralta itseltään. Valmennusbisnes pysyy siis yhä Bodenin työn keskiössä. Sen ansiosta hän on tutustunut myös uusiin ihmisiin.  

-Kohtelen valmennettaviani kuin ystäviäni, urallaan jopa 2 500 asiakasta valmentanut Boden kertoo.  

Hamassa tulevaisuudessa Bodenilla häämöttää yrityksensä laajentaminen. Nyt hän kertoo kuitenkin keskittyvänsä valmentamiseen ja uusien padelkenttien pyörittämiseen.  

-Pidän työni vapaudesta. Siinä on omat ylä-, mutta myös alamäkensä, mutta saanpahan tehdä sitä mitä kohtaan tunnen intohimoa, Boden hymyilee.  

Kuka
Piers Boden
Ikä ja kotipaikka: 24. Asuu Heinolassa, kotoisin Pohjois-Englannista.
Ammatti: Mailapelivalmentaja, yrittäjä.
Perhe: Vanhemmat ja koira, jotka mökkeilevät Suomessa.
Harrastukset: Hiihto, kalastus, musiikinkuuntelu, kuntosali, rentoutuminen suomalaiseen tapaan saunassa ja metsässä.  

Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: