Sari Mutanen on ohjannut kansalaisopiston ryhmiä jo vuodesta 2009.

Heinolan kansalaisopiston liikunnan ainealueen vastaava Sari Mutanen luotsaa tunti- ja opiskelijamääriltään kansalaisopiston suurinta ainealuetta.

Ihmisiä soljuu tasaisena virtana ulos Jyränkölän juhlasalista, jossa on juuri päättynyt Sari Mutasen ohjaama Pilatestunti. Pilates on kehonhallintamenetelmä, jonka tavoitteena on vahvistaa vartalon syviä tukilihaksia, oppia fysiologisesti oikeaoppisia liikeratoja ja yhdistää liike hengitykseen. Sari Mutanen paitsi ohjaa Pilatesta ja monia muita Heinolan kansalaisopiston liikuntaryhmiä, toimii myös liikunnan ainealueen vastaavana. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. kurssisuunnittelua, uusien liikunnanohjaajien perehdyttämistä ja opiskelijoiden liikuntaryhmiä koskeviin kysymyksiin vastaamista.

Heinolan kansalaisopistossa Mutanen on viihtynyt jo vuodesta 2009 saakka alan vaihdon tullessa ajankohtaiseksi.

-Kävelin tuolloin ovesta sisään rehtori Sirkka Suomen luo ja kerroin haaveistani ja opiskelusuunnitelmistani. Minut otettiin heti vastaan sydämellisesti ja aidosti kiinnostuen kouluttautumismahdollisuudestani ja samalla työllistymisestäni. Edelleen olen kiitollinen, että saan elää unelmaani tässä työpaikassani, Mutanen kertoo.

Liikunta on jo vuosien ajan ollut tuntimäärältään Heinolan kansalaisopiston suurin ainealue.

-Tällä hetkellä tarjonnassamme on yli 80 liikuntakurssia, Mutanen taustoittaa.

Liikuntaa ohjaavia tuntiopettajia on 18.

-Suurin osa heistä ohjaa koko kauden, mutta osa ohjaa erilaisia lyhytkursseja.

Monipuolinen tarjonta tuo opiskelijoita

Heinolassa eri toimijoita ja täten myös tarjontaa erityisesti ryhmäliikunnassa on runsaasti. Miten kansalaisopisto pysyy tässä kilpailussa mukana?

-Kokonaisuudessaan ryhmäliikuntavalikoimamme on erittäin monipuolinen määrällisesti, sisällöllisesti ja aikataulullisesti; jo ennen työpäivän alkua voi aktivoitua klo 7.30–8.30, tai iltaihmisten tapaan klo 20.15–21.00. Meiltä löytyy myös esimerkiksi neljä erilaista joogamuotoa eri vuorokauden aikoihin ja varmasti jokaiselle sopiva ryhmä liikkua omien mahdollisuuksien mukaan, Mutanen kertoo.

Mutasen mukaan tarjontaan kiinnitetään koko ajan huomiota.

– Seuraamme jatkuvasti ryhmäliikunnan uusia tuulia ja poimimme niistä tarjontaamme sopivia. Toisaalta pidämme yllä suositut lajit ja varmistamme niiden riittävyyden esimerkiksi rinnakkaisryhmillä.

Varsinkin viikonloppuisin pidettävät lyhytkurssit ovat myös Mutasen mukaan yleistyneet.

Kansalaisopiston opiskelijoiden määrä on vaihdellut vuodesta toiseen. Korona iski kurssitoimintaan aluksi siten, että lähes kaikki kurssitoiminta jouduttiin keskeyttämään. Alkanut syyslukukausi on opiston ensimmäinen niin sanottu normaali lukukausi sitten vuoden 2019. Opiskelijamäärät ovatkin pikkuhiljaa lähteneet nousuun, vaikka edelleen pientä varovaisuutta onkin ilmassa.

-Liikuntakursseilla on tällä hetkellä yli 700 opiskelijaa, mikä on varsin hyvä määrä, Mutanen kertoo.

Tilaakin kuulemma vielä on.

-Suurimpaan osaan mahtuu vielä mukaan, mutta vähän yllättäenkin osa kursseista täyttyi tänä syksynä tosi nopeasti. Upeaa kun innokkuutta ja tarvetta tuntuu olevan tässä maailman hetkessä, Mutanen iloitsee.

Yhteistyö korostuu

Kansalaisopiston kursseilla ylipäänsä tärkeinä pidettyjä asioita ovat paitsi elinikäinen oppiminen, myös harrastaminen ja yhteisöllisyys. Sari Mutanen vahvistaa tämän myös liikuntaryhmien osalta.

-Jokaisella osallistujalla on oma tarve ja tavoite. Ryhmäliikuntaan osallistuvat kokevat ryhmässä harjoittelun motivoivaksi ja tehokkaaksi. Ikääntyvien ryhmissä yhteisöllisyys ja sosiaalisuus korostuvat.

Erityisen suuri merkitys on ryhmien ohjaajilla.

-Ihanien ammattitaitoisten ohjaajiemme omat persoonat yleensä sitouttavat lempeästi osallistujia.

Sari Mutanen kertoo kansalaisopiston tekevän yhteistyötä myös muiden liikunta-alan toimijoiden, kuten Heinolan kaupungin ja paikallisten liikuntaa organisoivien yhdistysten, kanssa.

-Yhteistyön toivoisin vielä syventyvän, laajentuvan ja aionkin omalta osaltani aktivoitua, Mutanen pohtii ja kannustaa yhdistystoimijoita olemaan rohkeasti yhteydessä ideoinnin merkeissä.

Vaikka Sari Mutasen viikkokalenteri täyttyykin lukuisista ohjattavista ryhmistä, tulee hänen vapaa-ajallaankin liikuttua melko runsaasti.

-Uinti on lempilajini. Sen lisäksi yritän kiinnittää huomiota kehonhuoltoon ja palautumiseen.

Liikunnan vastapainoksi harrastuksiin mahtuu onneksi muutakin.

-Kulttuuri kaikissa sen muodoissa kiehtoo, ja lukeminen ja luontoliikunta rauhoittavat. Reissailu perheen kanssa irrottaa hyvin arjesta, Mutanen sanoo.

Lopuksi Sari Mutanen tuo esille, että kansalaisopisto ottaa mielellään vastaan uusia kurssi-ideoita.

– Olemme aina uusista ideoista kiitollisia! Tälläkin kaudella kurssiehdotukset ovat tuottaneet uusia nyt käynnissä olevia ryhmiä, esimerkiksi Metsämieli-luontohyvinvointikurssit.

Heinolan kansalaisopiston ylläpitäjä Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

KUKA
Sari Mutanen
Ikä ja syntymäpaikka: 47 vuotta, Heinola.
Ammatti: liikunnan vastaava Heinolan kansalaisopistossa.
Koulutus: liikunnan ammattitutkinto ja täydentäviä opintoja.
Perhe: puoliso ja 2 lasta.
Harrastukset: kulttuuri ja ihmisten kohtaaminen, eli elämä itsessään.
Motto: Kaikki järjestyy, aina.

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Antti Eskola

Jaa tämä: